perjantai 6. tammikuuta 2012

Mitä tahinista?

Tänään seurasin pääruuan valmistuksessa lehdestä talteen otettua reseptikkaa. Alkuperäisen ohjeen kopioin Glorian Ruoka &Viinistä. Ostin jopa ainekset reseptien mukaisesti, mikä on minulle varsin harvinaista. Yleensähän havaitsen vasta ruuanvalmistuksen aikana jonkun oleellisen aineksen puuttuvan. Tosin nytkin muokkasin reseptiä, en tietoisesti hankkinut mangochutneytä, vaan korvasin sen hunajalla ja lirauksella sitruunamehua. Vähän muokkasin reseptin mittasuhteita  muutenkin. Broilerin marinoinnissa tarvittavia seesaminsiemeniä oli kotona, mutta kastikkeeseen kuuluvan tahinin ostin Malmin Novassa pienessä kulmauksessa Cittarin ja Alkon välillä olevasta etnisestä kaupasta. Paikalla olleet nuoret myyjät olivat kyllä auttavaisia, mutta itsekin (etnistä) ruokaa valmistava myyjä olisi pystynyt myymään minulle mitä vain kertomalla samalla vinkkejä ruuanvalmistukseen. Tahinipurkin jatkokäyttöön tarvitsen ohjeita, sillä muuten se ei meillä vakiomausteisiin kuulu. Mihin muuhun sitä voisi hummuksen lisäksi käyttää?

SITRUUNAISTA BROILERIA  PAAHDETUN PORKKANAN, PALSTERNAKAN JA SEESAMIKASTIKKEEN KANSSA

SITRUUNAINEN BROILERIFILEE 

4 broilerinfileepihviä
2 rkl limettimehua
1/2 limetin raastettu kuori
4 rkl soijaa
2 rkl ruokosokeria
2 rkl öljyä
3 tl kuorittuja seesaminsiemeniä
*
rypsiöljyä
voi

1. Sekoita marinadin ainekset kulhossa. Lisää broilerinfileepihvit ja kääntele muutama kerta. Anna marinoitua 20 minuuttia. Esivalmistele juurekset ennen kuin jatkat
2. Paista broilerit voi-rypsiöljyseoksessa molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Nosta pihvit juuresten viereen uunipannulle. Kypsennä 225 asteessa 20 minuuttia. Valmista seesamikastike pihvien kypsyessä

PAAHDETTUA PORKKANAA JA PALSTERNAKKAA

2 palsternakkaa
2 isoa porkkanaa
2 rkl hunajaa
2 rkl oliiviöljyä
sormisuolaa
sitruunamehua

1. Kuori juurekset ja leikkaa ne noin 10 cm pitkiksi, 1 cm paksuisiksi tangoiksi
2. Nosta juurekset uunipellille ja liruttele päälle hunaja ja oliiviöljy, sekoita ja ripottele pinnalle sormisuolaa. Purista vielä pinnalle hiven sitruunamehua
3. Anna maustua kunnes on aika lisätä broileri mukaan ja paistaa 200 asteessa n 20 minuuttia
4. Valmista seesamikastike broilerin ja juuresten kypsyessä uunissa

SEESAMIKASTIKE
1/2 dl tahinia
1/2 dl vettä
4 rkl limettimehua
1/2 limetin raastettu kuori
3 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
2 rkl ruokosokeria
ripaus suolaa

1. Sekoita tahini, vesi, limetinmehu- ja kuori, oliiviöljy ja sokeri kulhossa
2. Kuori ja hienonna valkosipulinkynsi ja lisää seokseen. Mausta ripauksella suolaa ja sekoita. Tarvittaessa kastiketta voi ohentaa vedellä
3. Anna kastikkeen maustua 10 minuuttia ennen tarjoilua

2 kommenttia:

  1. Hih, ostin tänään juuri myös purkillisen tahinia baba ganoushia varten. Purkki oli sangen kookas, joten mietin ihan samaa. Mihin muuhun tätä voisi käyttää?

    VastaaPoista
  2. Nyt piti ottaa google avuksi, baba ganoush ei sanonut mitään...mutta taidanpa tehdä sitä. Laitoitko vain leivälle vai miten tarjoilit?

    VastaaPoista