lauantai 4. helmikuuta 2012

Pataa Burgundin tapaan

Näin tammikuussa on hyvä kurkistaa pakastimeen ja käyttää sinne hautautumassa olevat marjat, sienet ja muut ainekset.  Kävin pakastimen sisältöä läpi ja laadin mielessäni listaa milloin raaka-aineet käytetään. Tämän päivän osalle tuli karjalanpaistiliha, josta tuunasin pakkaspäivään sopivan ranskalaisen version, pataa Burgundin tapaan. Pata rakentui pikkuhiljaa "mitä kaapissa on"-periaatteella.

KARJALANPAISTIA BURGUNDIN TAPAAN 

1200g karjalanpaistilihaa
3 punasipulia
4 valkosipulinkynttä
4 porkkanaa
2 vartta lehtiselleriä
paketti pekonia
2 kourallista kuivattuja suppilovahveroita
2 isoa (pehmeää) tomaattia
1 pll punaviiniä (nyt chileläinen merlot, sillä en osta ranskalaisia viinejä, shampanjaa lukuunottamatta)
1/2 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
vehnäjauhoja
suolaa ja mustapippuria
timjamia ja persiljaa (viimeiset jäätyneet terassin ruukusta)
2 laakerinlehteä
rypsiöljyä

1. Laita suppilovahverot veteen likoamaan
2. Kuori sipulit ja leikkaa neljään lohkoon. Kuori valkosipuli ja viipaloi. Kuori ja viipaloi porkkana  ja viipaloi lehtiselleri. Suikaloi pekoni
3. Laita paistinpannulle rypsiöljyä ja 1/4 pekonista. Anna pekonin paistua hetki ja lisää sipulit, porkkana ja selleri. Paista pari minuuttia ja kaada uunipataan
4. Laita lautaselle vehnäjauhoja, 1 tl suolaa ja muutama kierros mustapippuria myllystä, sekoita. Jauhota lihapalat (pannulle mahtuva määrä kerrallaan)
5. Lisää pannulle rypsiöljyä ja 1/4 pekonista, anna paistua ja  lisää 1/3  lihoista jauhotettuna. Paista ensin lihojen toinen puoli ja käännä palat ja paista toinenkin puoli. Kaada lihat uunipataan ja paista kaikki lihat loppuun samalla tavalla. Kaada lopuksi pannulle vettä, kiehauta ja kaada vesi uunipataan, jotta saat kaikki maut talteen. Kaada uunipataan punaviini, sekoita ja laita kansi päälle. Kypsennä 175 asteessa 1 tunti
6. Ota sienet likoamasta ja kaada 1 dl liotuslientä uunipataan. Hienonna sienet. Leikkaa tomaatit muutamaan osaan. Lisää sienet ja tomaatit uunipataan. Lisää mukaan myös raastettu appelsiinin kuori ja mehu, sekoita. Laita kansi päälle ja jatka kypsentämistä vielä tunti
7. Tarjoile keitetyn riisin ja vihreän salaatin kanssa ja kaada lasiin samaa punaviiniä kun kaadoit pataankin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti